Vijf vragen aan... Marleen Speijers en Ad Evink, van de Nationale Politie

Poltie

 Willen jullie jezelf kort voorstellen?

Marleen Speijers, 38 jaar, gezin met een man en twee meiden (5-7 jaar), bijna 20 jaar werkzaam bij de Nationale Politie. Voor de politie een sportopleiding gedaan. Gestart als agent in de uniformdienst, diverse neventaken bekleed zoals school- en motoragent, daarna de docentenopleiding gevolgd, studie Toegepaste psychologie gedaan en mede daardoor beland op deze functie adviseur van het programma inzetbaarheid en verzuim.

Ad Evink 57 jaar, getrouwd en 3 kinderen die al uit huis zijn. Zit al bijna 38 jaar bij de politie en ben op straat begonnen (motorrijder/recherche en zeden) en daarna nieuwe collega’s in hun werkstages begeleid. Enkele jaren teamchef geweest van een politieteam en gelijk met Marleen begonnen bij het programma inzetbaarheid en verzuim. Ik ben kwartiermaker van het team re-integratie voor de eenheid Oost Nederland (politie binnen de provincies Overijssel en Gelderland).

 Hoe werken jullie aan een gezonde werkvloer bij de politie?

Wij werken vanuit diverse pijlers aan een gezonde werkvloer. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Verzuimclasses
  • Vitaliteitsinterventies
  • Interventies voor collega’s met PTSS
  • Re-integratie unit

Verzuimclasses zijn gericht op trainingen en workshops voor leidinggevenden en collega’s op het gebied van de aanpak van verzuim. Hierbij richten wij ons op het inzicht geven in het gedragsmodel waarin het zakelijke en warme gesprek centraal staat.

Vitaliteitsinterventies zijn interventies op individueel en op groepsniveau. Hierbij kun je denken aan advies en begeleiding op BRAVO. Dat doen wij door het verzorgen van diverse workshops zoals: mindfulness, yoga, werken aan geluk, overgang, slaap, voeding etc. Daarnaast worden er vitaalcoaches ingezet die de medewerkers op het gebied van fit en vitaal zijn begeleiden.

Interventies voor collega’s met PTSS: Voor de invulling van diverse activiteiten is er gevraagd naar input vanuit deze doelgroep. Voorbeelden van activiteiten zijn: yoga, mountainbiken en 1x per maand wandelen.

Team re-integratie: Sinds september zijn we gestart met het bieden van een prikkelarme werkomgeving aan re-integranten die ergens anders niet kunnen re-integreren vanwege onder meer PTSS of een burn-out. Wij bieden hen zinvol werk onder begeleiding waarbij er veel aandacht is voor elkaar en ontspanning. Zo proberen we de mensen zo kort mogelijk thuis te laten verzuimen en weer op weg te helpen terug naar hun eigen werkplek of een andere plek.

 Welke successen hebben jullie al behaald?

De successen die wij behaald hebben zijn nu nog moeilijk zichtbaar. Wij hebben een beweging ingezet en de successen daarvan zullen pas later zichtbaar worden. Wel merken wij dat wij voldoen aan een bepaalde behoefte want voor alle vitaliteitsinterventies die wij aanbieden zijn er wachtlijsten. Een voorbeeld hiervan is dat wij trainingen, in eigen tijd, aanbieden om in verbinding te komen met jezelf, de ander en jouw omgeving (zoals NLP, Positieve psychologie en Geweldloze communicatie). Er waren 100 plekken en na 1 week waren er 140 mensen die zich opgegeven hadden.

  Wat willen jullie nog meer bereiken/doen?

We werken aan een cultuurverandering en dat kost tijd. Het begint bij bewustwording. Wij zetten ons op verschillende manieren in om daar ons steentje in bij te dragen. Wij geloven erin dat als wij met z’n allen onze schouders eronder blijven zetten dat het over een aantal jaren heel normaal is dat je als organisatie bewust bezig bent met vitaliteit en dat men elkaar daarop kan coachen en ondersteunen. Uiteindelijk levert een gezonde organisatie het meeste op.

 Welke tip of vraag hebben jullie voor NOG Fitter en Vitaler?

Wij zijn blij met het contact wat wij hebben. Een kijkje in elkaars keuken levert veel nieuwe inzichten op. Wij maken dankbaar gebruik van de website. Het levert voor ons bruikbare input op. Mogelijk kunnen jullie ook iets van ons leren.

Meer inspiratie