Vijf vragen aan... Hans van Dam (Bedrijfsarts, Rookvrije Organisatie)

Hans van Dam

 Wil jij jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Hans Dam. Ik ben bedrijfsarts. Samen met communicatieadviseur Mariska van Gelderen werk ik aan het project Rookvrije Organisatie. Dat is een project van de Nederlandse Vereniging van arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, oftewel bedrijfsartsen. Het is één van de projecten van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA). Het NPA moet helpen het aantal rokers terug te dringen tot onder 5% in 2040. Nu rookt nog altijd meer dan 20% van de mensen in Nederland. Roken ontmoedigen via het werk kan succesvol zijn. Mensen brengen daar vaak veel tijd door en kunnen via het werk hulp vinden bij het stoppen, samen met collega’s.

Waarom maak je je sterk voor de “Rookvrije organisatie”?

Roken is dodelijk. Ieder jaar sterven er 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Veel rokers halen hun pensioen niet eens. Het is gewoon zo ongelooflijk slecht, dat is bekend. En toch roken er nog veel mensen. Met dus forse gevolgen voor je gezondheid en die van je medemens. Rokers verzuimen meer en werken per jaar ongeveer 3 weken minder dan hun niet-rokende collega. Dat vind ik niet collegiaal. Maar roken is wel een verslaving, waar je niet zo maar vanaf komt. Samen gaat het vaak makkelijker. Daarom maak ik mij sterk voor rookvrije organisaties. Wanneer een organisatie besluit rookvrij te worden, komt een vliegwiel op gang dat medewerkers meeneemt in het stoppen met roken. En we hebben de wind mee: eind 2021 moeten alle rookruimten in bedrijven gesloten zijn. Dan is het hebben van een rookvrij beleid een must. De bedrijfsarts kan daarbij helpen.

 Welke successen hebben jullie al behaald?

Ik ben zelf een ex-roker. Door het rookvrij worden van de onderwijsinstelling waar ik toen werkte, werd de drempel om te stoppen een stuk lager. Later heb ik voor het bedrijf waar ik bedrijfsarts was, samen met de afdeling personeelszaken, gezorgd voor het rookvrij worden van het bedrijf. Daarbij is stoppen met roken-begeleiding aangeboden. Het aantal rokers daalde toen snel. Maar ook zonder rookvrij worden zorgde ik voor stoppen met roken-aanbod, voor duurzame inzetbaarheid. Mijn persoonlijke en professionele ervaring: samen doen, werkt beter.

  Wat willen jullie nog meer bereiken/doen?

Onlangs hoorde ik dat het belonen van stoppen met roken nog beter werkt, al dan niet in combinatie met samen doen. Zo zijn er meer manieren om medewerkers van hun verslaving af te helpen. Ik wil bereiken dat alle artsen en hulpverleners stoppen met roken aankaarten de gewoonste zaak van de wereld vinden. Beginnend met simpelweg vragen: rookt u?

Welke tip of advies heb je voor (bedrijfsartsen van) organisaties die rookvrij willen worden?

Bedrijfsartsen kunnen ook bij ieder contact vragen: Rookt u? En: Weet u dat er goede methoden zijn om er vanaf te komen en wilt u daar meer over weten? Het kan zo eenvoudig. Zeker als de organisatie besluit om rookvrij te worden door het roken binnen de muren van het bedrijf en op het bedrijfsterrein en in de bedrijfsauto’s en in alle schaftruimtes niet langer toe te staan. Het spaart levens, vergroot de kwaliteit van leven. Soms hoor je zeggen dat je door te stoppen in de stress raakt. Niets is minder waar: roken geeft juist stress. Bovendien spaar je door stoppen veel geld uit. Dus, laten bedrijven en bedrijfsartsen samen werken aan dit volksgezondheidsvraagstuk nummer 1.

Meer informatie staat op www.nvab-online.nl/rookvrijeorganisatie. Binnenkort vind je de wegwijzer voor de rookvrije organisatie ook op deze site.

Meer inspiratie