De Ommetje-app van de Hersenstichting: 5 vragen aan Erik Scherder

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Om bedrijven en werknemers hierbij te helpen heeft De Hersenstichting De Ommetje-app ontwikkeld. We vroegen hoogleraar neuropsychologie en ambassadeur van de Hersenstichting naar zijn visie op de app.

Wilt u uzelf kort voorstellen?

Ik ben Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor de Hersenstichting ben ik ambassadeur van de app Ommetje. Sinds kort bestaat ook Ommetje voor bedrijven. Werkgevers kunnen de app gebruiken om hun werknemers uit te dagen voor een wandelcompetitie en zo de hersengezondheid en vitaliteit bevorderen.

Kunt u het belang van Ommetje toelichten?

Nu veel mensen thuiswerken, bewegen ze minder. Ze hebben geen (actief) woon-werk verkeer meer en hoeven niet meer voor een vraag naar die ene collega op een andere verdieping te lopen. Mensen zitten nog langer achter hun beeldscherm, tot wel 8 of 9 uur achter elkaar. En voelen zich schuldig als ze even tussendoor een was in de wasmachine stoppen.

Een Ommetje competitie met je collega’s stimuleert je om vaker en/of langer een rondje te lopen. De beloningen en hersenfeitjes in de app helpen je hierbij. Meer bewegen gedurende de werkdag is voor iedereen relevant. Dat is niet alleen goed voor je creativiteit en productiviteit, het vermindert ook stress, zorgt voor een betere concentratie en is beter voor je geheugen. Het is essentieel om je hersenen gezond te houden!

Welke successen heeft Ommetje al bereikt?

Ik ben er vooral trots dat Ommetje van jong tot oud gebruikt wordt. Ondanks dat het woord Ommetje misschien een wat oubollige uitstraling heeft, lopen niet alleen collega’s maar ook hele schoolklassen tegen elkaar.

Sinds de 2e lockdown heeft Ommetje een grote vlucht genomen; 850.000 mensen gebruiken de app inmiddels. Wat daarbij zeker heeft meegeholpen is dat zowel Hugo de Jonge als Mark Rutte het belang van bewegen in het algemeen en wandelen in het bijzonder, op televisie hebben benadrukt tijdens de Covid-19 persconferenties.

Wat wil u nog meer doen/bereiken met Ommetje?

Mijn missie is dat Ommetje op een gegeven moment niet meer nodig is. Ik hoop dat het maken van een ommetje, op een gegeven moment normaal is en een vast onderdeel van je (werk)dag. Dan heb je de app niet meer nodig om van je (bureau)stoel af te komen en de deur uit te gaan. Dan ga je een rondje lopen, omdat je gemerkt hebt dat het je lichamelijk en geestelijk goed doet. Gedragsverandering is moeilijk, maar met Ommetje lukt het misschien toch.

Welke tip of advies heeft u voor bedrijven die aan de slag willen met Ommetje?

Met Ommetje investeer je op een positieve manier in je werknemers. Een investering in zowel de fysieke als de mentale gezondheid. En een duurzame investering waarvan zowel werknemer en werkgever nog jarenlang profijt kunnen hebben.

 

Leave your comment