Roken
Roken is een van de grootste vermijdbare oorzaken van vroegtijdig overlijden. Jaarlijks sterven er in Nederland ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Roken leidt tot of verergert allerlei (chronische) ziekten, zoals hart- en vaatziekten, (long)kanker, hoge bloeddruk en diabetes. Bekijk ook eens dit filmpje.
Werknemers die roken zijn vaker ziek dan werknemers die niet roken. Ook nemen zij vaker pauzes om te kunnen roken. Op jaarbasis is dit al gauw 150 uur. Uren die deze werknemers dus niet productief zijn. Daar komt nog bij dat ongeveer 22% van de sterfgevallen onder werknemers toe te schrijven is aan roken. De meeste rokers willen graag stoppen, maar dit bespreekbaar maken en om hulp vragen is vaak lastig.
Kortom: alle reden om in uw bedrijf aandacht te geven aan dit onderwerp!
Aan de slag?!
Wilt u uw werknemers stimuleren om te stoppen met roken? Kijk dan hier:
Stoptober
In oktober stoppen tienduizenden mensen gezamenlijk met roken. De Stoptober campagne bestaat uit verschillende materialen (gadgets, posters), de website en de Stoptober app. Ook is er in de media veel aandacht voor de campagne. Uit onderzoek blijkt dat Stoptober succesvol is. De meeste deelnemers houden het stoppen langer dan een maand vol. Stoptober is dan ook een mooie campagne om in uw bedrijf uit te rollen. Stoptober heeft ook promotiematerialen en een trainingsaanbod voor bedrijven. Alle informatie vindt u hier.
Aanpassingen werkomgeving: Rookvrij gebouw
In 2020 moeten alle rookruimtes in de horeca verdwenen zijn. Ook zijn scholen verplicht om dan een rookvrij schoolterrein te hebben. Wilt u een rookvrij gebouw? Op de website van de Rookvrije Generatie zijn verschillende materialen en stappenplannen te vinden die u kunt gebruiken.
Rookbeleid
Hoeveel medewerkers in uw bedrijf roken? Mogen uw werknemers nog in een rookruimte roken? Mogen zij (extra) rookpauzes nemen? Biedt u werknemers die willen stoppen met roken ondersteuning of een (financiële) tegemoetkoming? Leg het vast in een rookbeleid en maak dit bekend bij uw werknemers. Op de website van het Trimbos is hierover meer informatie te vinden. Ook onze Gezonde Werkvloer Adviseur denkt graag met u mee!
Wist u dat...?
- Sinds het begin van deze eeuw is het percentage rokers flink gedaald. Maar deze daling is afgevlakt.
- Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2017 23,1% van de volwassenen in Nederland rookt (zie volksgezondheidenzorg.info). In de regio Noord- en Oost-Gelderland is dit voor het laatst in 2016 onderzocht (zie www.kvnog.nl). In onze regio ligt het percentage iets lager dan landelijk: 20% van de volwassenen rookt (wel eens).
- Het meest wordt gerookt in de leeftijdsgroep 19-34 jaar: daarvan rookt 29% wel eens.
- Mannen roken vaker dan vrouwen.
- Volwassenen met een lage sociaal-economische status (SES) roken vaker (23%) dan mensen met een midden en hoge SES (resp. 18% en 14%).
Meer informatie?
- In onze NOG Fitter en Vitaler toolkit vindt u meer informatie over een Rookvrije werkomgeving.
- Op de website van het Loket Gezond Leven is informatie te vinden over Roken en werk.
- De website rokeninfo.nl bevat veel informatie over roken, waaronder ook roken op de werkplek. Ook kunt u hier vinden welke ondersteuning er is voor mensen die willen stoppen met roken.
- In dit document vindt u tips voor werkgevers en werknemers over (meer) bewegen en (minder) stilzitten, (stoppen met) roken, (matig gebruik van) alcohol, (gezonde) voeding en (voldoende) ontspanning op de werkvloer.