voeding lunch gezond werk

Voeding

Waarom aandacht voor gezonde voeding via het werk? Veel werknemers willen gezond eten en vinden het fijn als dat ook mogelijk is op het werk. Het voorkomen van overgewicht in combinatie met voldoende bewegen, vermindert de kans op bepaalde gezondheidsklachten. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziektes en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die gepaard kunnen gaan met verzuim en arbeidsongeschiktheid.

gezonde lunch

Aan de slag?!

Wilt u aan de slag met het voedingsaanbod op het werk? De volgende programma’s helpen u daarbij:

Fruit op het werk

Iedere dag vers fruit op het werk zonder dat u er als werkgever omkijken naar hebt? Vitamine & Zo regelt het voor u.

Gezond eten werkt beter

Enerjoy motiveert uw medewerkers tot gezonde eetgewoonten en een gezond gewicht. Dit doen zij vooral voor werknemers met een fysiek beroep of onregelmatige werktijden en waar fitheid, concentratievermogen en veiligheid belangrijk zijn.

Workshop Voeding of Workshop Gezonde Leefstijl

In de workshop Voeding van de Gelderse Sportfederatie leren uw werknemers van een voedingsconsulent wat een gezond eetpatroon is. Bij de workshop Gezonde leefstijl worden uw werknemers zich bewust van hun eigen leefstijl en worden ze gemotiveerd om te werken aan hun vitaliteit.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Bij de 2-jarige Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) krijgen volwassenen met overgewicht begeleiding bij het aanleren van gezonde eetgewoonten, gezond beweeggedrag en duurzame gedragsverandering. Er zijn 4 erkende GLI's die worden vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico. Ook op de werkvloer kan de GLI een plek hebben, bijv. door met meerdere collega’s mee te doen aan een GLI of doordat de bedrijfsarts doorverwijst naar de GLI (alleen bij Menzis). Als werkgever kun je afwijken van de Wet arbeid en zorg door werknemers evt kort verzuimverlof te verlenen voor afspraken ikv de GLI.

Aanpassingen werkomgeving

Door de werkomgeving aan te passen, kunt u uw werknemers stimuleren om gezonder te eten. De Gezonde Werkvloer Adviseur kan u hierbij helpen. Staat er bij werkoverleggen, naast koffie en thee, ook water klaar? Als er op het werk iets te vieren is, wordt dan meestal taart uitgedeeld? Worden bij werklunches volkoren broodjes aangeboden of vooral witte broodjes? En welk beleg zit er dan op die broodjes? Door over deze zaken na te denken en beleid op te stellen, kunt u met relatief kleine aanpassingen veel bereiken. En hoe staat het met het aanbod in uw bedrijfsrestaurant en/of de automaten op het werk? Met veranderingen in product, plaats, prijs en promotie, kunt u uw medewerkers helpen om voor gezond te kiezen. In dit rapport staan 14 haalbare strategieën om uw bedrijfsrestaurant gezonder in te richten.

Wist u dat ...?

  • ...werknemers met ernstig overgewicht vaker en langer ziek zijn dan werknemers met een normaal gewicht? Alle reden dus om als werkgever aandacht te hebben voor gezonde voeding en voldoende beweging op het werk!
  • ...maar 15% van de Nederlandse volwassenen dagelijks 200 gram groenten eet? Ook eet maar 15% dagelijks 2 stuks fruit. Grote kans dus dat uw werknemers ook te weinig groente en fruit eten. U kunt hen helpen door op het werk groente en fruit aan te bieden.
  • ...water in de Schijf van Vijf staat? Kraanwater heeft veel pluspunten: het bevat geen calorieën, het tast je tanden niet aan, het is goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar. Lees hier tips om water drinken op de werkvloer te stimuleren.
  • … een (Kerst)borrel op het werk lekker en gezond kan zijn? Bekijk deze recepten voor alcoholvrije cocktails (= mocktails) en schijf-van-vijf hapjes.

Meer informatie?

  • In onze NOG Fitter en Vitaler toolkit vindt u downloads over het thema voeding.
  • Op deze webpagina van het Kenniscentrum Sport leest u welke stappen u kunt zetten om met gezonde voeding aan de slag te gaan binnen uw organisatie.
  • In dit document vindt u tips voor werkgevers en werknemers over (meer) bewegen en (minder) stilzitten, (stoppen met) roken, (matig gebruik van) alcohol, (gezonde) voeding en (voldoende) ontspanning op de werkvloer.