Home
>
Nieuws
>
Goede voornemens: hoe hou je ze vol?
Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Meer bewegen, minder alcohol drinken, meer ontspannen, gezonder eten. Doelen genoeg. Toch lukt het maar een klein deel van ons om het langdurig vol te houden. Al snel vervallen we weer in ons oude gedrag. Jammer!
Hoe zorg je er nu voor dat je het wél volhoudt?
- Hou het bij één goed voornemen
Het is verleidelijk om allerlei verschillende doelen tegelijkertijd te stellen. Minder alcohol drinken, meer bewegen, vaker ontspannen én een nieuwe baan vinden. Focus je op één doel, dan is de kans groter dat het ook echt lukt. Beter één ding goed doen, dan tien half of niet! Werk pas aan een nieuw doel, als je dit ene doel goed kan volhouden.
- Stel haalbare en concrete doelen op
Vaak mislukken goede voornemens omdat ze te hoog gegrepen zijn. Bijvoorbeeld ‘alleen nog maar gezond eten’ of ‘minstens drie keer per week sporten’. Haalbaar als je al een ‘fitgirl’ of topsporter bent, maar voor de meeste mensen niet. Bepaal wat voor jou haalbaar is. Als je nog niet sport, begin dan bijvoorbeeld met één keer per week. Als dit lukt, kun je het doel altijd nog bijstellen. Op die manier werk je in kleine stappen toe naar je einddoel.
- Maak het concreet
Doelen die te groot en te vaag zijn (zoals ‘gezond leven’) kun je moeilijker behalen. Want wat is ‘gezond leven’? Maak het dus zo concreet mogelijk: wat ga je precies doen, hoe vaak, waar en met wie? Bijv. ‘iedere maandagavond na het eten loop ik een half uur door de buurt’ of ‘ik ga vijf keer per week koken met verse producten’).
- Hou het positief
Uit onderzoek blijkt dat we beter positieve doelen (zoals ‘een keer per week sporten’) kunnen stellen dan negatieve (zoals ‘niet meer snoepen’). Probeer dus woorden als ‘niet’, ‘nooit’ of ‘geen’ te vermijden. Bepaal vooral wat je wél gaat doen. Je wil bijv. ‘doordeweeks fruit of groente eten tussen de middag’ in plaats van ‘niet meer snoepen tussen de middag’.
- Motiveer jezelf
Soms zit het even tegen en wil je het liefst opgeven. Herinner jezelf dan aan waar je het ook alweer voor doet: hang bijv. een afbeelding op van je gedroomde (maar realistische) eindresultaat, of een poster met een aansprekende tekst (‘je kunt het’). Zo motiveer je jezelf om het vol te houden. Er zijn ook apps of die dit doen, bijv. de IkPas (alcohol) webapp, de Stopstone app (roken), de Mijn Eetmeter app (voeding) of de VGZ Mindfulness Coach app (ontspanning). Veel meer apps zijn te vinden in de App Stores.
- Leer omgaan met verleidingen.
Ga je stoppen met roken, maar roken je vrienden (door)? Blijf dan even uit hun buurt, vraag ze om niet te roken in jouw bijzijn of loop even weg als ze roken. Betrek ze erbij. Spreek af dat ze je geen sigaretten aanbieden en je steunen op moeilijke momenten. Wil je gezonder eten? Ga dan niet naar de supermarkt als je honger hebt, maar nadat je gegeten hebt. Of bestel online, zodat je niet verleid wordt door de aanblik van pizza’s, snoep en ander lekkers. Denk na over moeilijke momenten: wanneer is de verleiding het sterkst? Wat ga je dan doen (bijv. afleiding zoeken, een vriend bellen, een stukje lopen, etc.)?
Goede tips vind je ook in deze video’s:
En tot slot: laat je niet uit het veld slaan. Een keer terugvallen is echt geen ramp. Hier geldt toch echt het gezegde ‘Het maakt niet uit hoe vaak je valt, als je maar weer opstaat’.