bewegen kantoor wandelen

Bewegen

Werknemers die genoeg bewegen voelen zich fitter, herstellen sneller van kwaaltjes en kunnen het werk fysiek en mentaal beter aan. Met minder uitval tot gevolg. Bewegen draagt dus bij aan vitale werknemers en daarmee aan een vitaal bedrijf.

Daarnaast kan samen bewegen en sporten de communicatie en samenwerking in uw organisatie verbeteren: werknemers komen op een andere manier met elkaar in contact.

De laatste jaren is ook steeds meer aandacht voor minder stilzitten; “Zitten is het nieuwe roken” wordt wel beweerd. Uit onderzoek blijkt dat veel zitten leidt tot een hoger risico op vroegtijdig overlijden en ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en overgewicht.

In dit artikel van de NOS met een informatief filmpje (1:30 minuut) wordt uitgelegd waarom voldoende bewegen en minder stilzitten voor u en uw werknemers belangrijk is. Of kijk dit langere filmpje (9:30 minuut) van NOS op 3.

fietsen werk bewegen

Aan de slag?!

Wilt u uw werknemers stimuleren om meer te bewegen? De volgende programma’s helpen u daarbij:

Ommetje

Elke dag een (lunch)wandeling maken is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. Wandelen verhoogt de productiviteit en creativiteit. Maak een gratis bedrijfs- en teamcode aan in de Ommetje-app en laat werknemers tegen elkaar strijden.

Bedrijfssport

Benut de kracht van fitte mensen op de werkvloer! Dat kan met Bedrijfssport; het sport- en vitaliteitsprogramma op maat van Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk.

Werken in Beweging

Op de website Werken in Beweging vindt u alles wat u nodig heeft om medewerkers vaker te laten lopen en fietsen naar, van en tijdens het werk: handige downloads, tips en tricks en ervaringen van andere werkgevers. Bijvoorbeeld deze infographics met thuiswerktips en voordelen van fietsen en lopen. Ook interessant is deze Rekentool die het effect van meer bewegen in euro's, ziektedagen en levensdagen uitrekent.

Fietsen scoort of Rij2op5

Door deelname aan Fietsen Scoort geeft u laagdrempelig en effectief invulling aan uw gezondheids- en duurzaamheidsbeleid. Of u kunt kiezen voor deelname aan Rij2op5. Daarmee stimuleert u uw werknemers om minstens 2 dagen per week met de fiets naar het werk te komen. Dat is voordelig voor reis- en parkeerkosten en goed voor vitaliteit, gezondheid en duurzaamheid.

Beweegprogramma

De Gelderse Sport Federatie kan voor uw bedrijf een beweegprogramma op maat samenstellen om uw medewerkers op een laagdrempelige manier aan hun fitheid te laten werken.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Bij de 2-jarige Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) krijgen volwassenen met overgewicht begeleiding bij het aanleren van gezonde eetgewoonten, gezond beweeggedrag en duurzame gedragsverandering. Er zijn 4 erkende GLI's die worden vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico. Ook op de werkvloer kan de GLI een plek hebben, bijv. door met meerdere collega’s mee te doen aan een GLI of doordat de bedrijfsarts doorverwijst naar de GLI (alleen bij Menzis). Als werkgever kun je afwijken van de Wet arbeid en zorg door werknemers evt kort verzuimverlof te verlenen voor afspraken ikv de GLI.

Aanpassingen werkomgeving

Door de werkomgeving aan te passen, kunt u uw werknemers meer laten bewegen. Zo kunt u printers, koffieautomaten en prullenbakken verder van de bureaus plaatsen. U kunt bemoedigende teksten bij de trappen en/of ontmoedigende teksten bij de liften hangen. Of u kunt de sluitingstijd van de liftdeuren (laten) vertragen, zodat meer werknemers de trap nemen. En natuurlijk kunt u dynamisch meubilair plaatsen, zoals zit-stabureaus, deskbikes en sta-vergadertafels. Kijk hier voor tips om minder stil te zitten. De Gezonde Werkvloer Adviseur denkt hierover graag met u mee.

Wist u dat...?

  • ... werknemers met ernstig overgewicht vaker en langer ziek zijn dan werknemers met een normaal gewicht? Alle reden dus om als werkgever aandacht te hebben voor gezonde voeding en meer beweging op het werk!
  • ... werknemers die elke dag naar het werk fietsen, 10 tot 15% minder arbeidsverzuim hebben dan werknemers die met de auto komen.
  • ... bijna de helft van de werknemers (48 procent) minder dan 15 kilometer van hun werk woont? Die afstand is prima met een fiets of e-bike te doen.
  • ... bedrijven die het fietsen naar het werk stimuleren, kunnen in aanmerking komen voor een bronzen, zilveren of gouden 'fietsvriendelijk bedrijf' certificaat van de Fietsersbond. De Fietsersbond geeft ook informatie over fietsen met fiscaal voordeel.
  • ... volwassenen die op een dag meer dan 11 uur zitten 40% meer kans hebben om eerder te overlijden. Aangeraden wordt om elk half uur minstens twee minuten te staan of te lopen.

Meer informatie?

  • In onze NOG Fitter en Vitaler toolkit vindt u downloads over het thema bewegen.
  • Op deze webpagina van het Kenniscentrum Sport leest u welke stappen u kunt zetten om met bewegen aan de slag te gaan binnen uw organisatie.
  • Deze webpagina van Vitaal Bedrijf geeft informatie over het brengen van beweging in de werkdag.
  • In de factsheets ‘Zitten tijdens werk’ en 'Beeldschermwerk' van TNO leest u alles over de risico’s van te veel stilzitten, al dan niet achter een beeldscherm.
  • In dit document vindt u tips voor werkgevers en werknemers over (meer) bewegen en (minder) stilzitten, (stoppen met) roken, (matig gebruik van) alcohol, (gezonde) voeding en (voldoende) ontspanning op de werkvloer.