bewegen kantoor wandelen

Bewegen

Werknemers die genoeg bewegen voelen zich fitter, herstellen sneller van kwaaltjes en kunnen het werk fysiek en mentaal beter aan. Met minder uitval tot gevolg. Bewegen draagt dus bij aan vitale werknemers en daarmee aan een vitaal bedrijf.

Daarnaast kan samen bewegen en sporten de communicatie en samenwerking in uw organisatie verbeteren: werknemers komen op een andere manier met elkaar in contact.

De laatste jaren is ook steeds meer aandacht voor minder stilzitten; “Zitten is het nieuwe roken” wordt wel beweerd. Uit onderzoek blijkt dat veel zitten leidt tot een hoger risico op vroegtijdig overlijden en ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en overgewicht.

In dit artikel van de NOS met een informatief filmpje (1:30 minuut) wordt uitgelegd waarom voldoende bewegen en minder stilzitten voor u en uw werknemers belangrijk is.

fietsen werk bewegen

Aan de slag?!

Wilt u uw werknemers stimuleren om meer te bewegen? De volgende programma’s helpen u daarbij:

Bedrijfssport

Benut de kracht van fitte mensen op de werkvloer! Dat kan met Bedrijfssport; het sport- en vitaliteitsprogramma op maat van Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk.

Maak werk van bewegen

Maak werk van bewegen stimuleert werknemers om zelf gemotiveerd te kiezen welk sport- en beweeggedrag bij hen past

Fietsen scoort of Rij2op5

Door deelname aan Fietsen Scoort geeft u laagdrempelig en effectief invulling aan uw gezondheids- en duurzaamheidsbeleid. Of u kunt kiezen voor deelname aan Rij2op5. Daarmee stimuleert u uw werknemers om minstens 2 dagen per week met de fiets naar het werk te komen. Dat is voordelig voor reis- en parkeerkosten en goed voor vitaliteit, gezondheid en duurzaamheid.

Beweegprogramma

De Gelderse Sport Federatie kan voor uw bedrijf een beweegprogramma op maat samenstellen om uw medewerkers op een laagdrempelige manier aan hun fitheid te laten werken.

Aanpassingen werkomgeving

Door de werkomgeving aan te passen, kunt u uw werknemers meer laten bewegen. Zo kunt u printers, koffieautomaten en prullenbakken verder van de bureaus plaatsen. U kunt bemoedigende teksten bij de trappen en/of ontmoedigende teksten bij de liften hangen. Of u kunt de sluitingstijd van de liftdeuren (laten) vertragen, zodat meer werknemers de trap nemen. En natuurlijk kunt u dynamisch meubilair plaatsen, zoals zit-stabureaus, deskbikes en sta-vergadertafels. Kijk hier voor tips om minder stil te zitten. De Gezonde Werkvloer Adviseur denkt hierover graag met u mee.

Wist u dat...?

  • ... werknemers met ernstig overgewicht vaker en langer ziek zijn dan werknemers met een normaal gewicht? Alle reden dus om als werkgever aandacht te hebben voor gezonde voeding en meer beweging op het werk!
  • ... werknemers die elke dag naar het werk fietsen, 10 tot 15% minder arbeidsverzuim hebben dan werknemers die met de auto komen.
  • ... bijna de helft van de werknemers (48 procent) minder dan 15 kilometer van hun werk woont? Die afstand is prima met een fiets of e-bike te doen.
  • ... bedrijven die het fietsen naar het werk stimuleren, kunnen in aanmerking komen voor een bronzen, zilveren of gouden 'fietsvriendelijk bedrijf' certificaat van de Fietsersbond. De Fietsersbond geeft ook informatie over fietsen met fiscaal voordeel.
  • ... volwassenen die op een dag meer dan 11 uur zitten 40% meer kans hebben om eerder te overlijden. Aangeraden wordt om elk half uur minstens twee minuten te staan of te lopen.

Meer informatie?

  • Op deze webpagina van het Kenniscentrum Sport leest u welke stappen u kunt zetten om met bewegen aan de slag te gaan binnen uw organisatie.
  • In de factsheet ‘Langdurig zitten op het werk’ van TNO leest u alles over de risico’s van te veel stilzitten.
  • In dit document vindt u tips voor werkgevers en werknemers over (meer) bewegen en (minder) stilzitten, (stoppen met) roken, (matig gebruik van) alcohol, (gezonde) voeding en (voldoende) ontspanning op de werkvloer.